Ik heb Dyslexie… verhaaltje met oproep!

Dyslexie

Hallo allemaal…

Hij stond al op de planning alleen ik wist nog niet voor wanneer… een paar artikelen over dyslexie! dat heb ik namelijk! Ik was nog niet van plan dit artikel te plaatsen want ik wilde er rustig op gaan zitten samen met mijn moeder die expert is op het gebied van Dyslexie, al 40 jaar in het onderwijs werkt en geweldig is op het gebied van kinderen met leerproblemen en het begeleiden van leerkrachten! maar ik kreeg vandaag een mailtje wat ervoor heeft gezorgd dat ik mijn planning iets omgooi en er vast aan begin!

Dyslexie

Het mailtje is van een vaste volgster en collega blogger die aangaf dat het haar was opgevallen dat ik spelfouten maak en dat het haar opviel dat ik bijvoorbeeld DT niet gebruik, hoofdletters waar ze niet horen etc.

Om daar zelf nog een aanvulling bij te geven ik heb werkelijk geen idee waar d’s of t’s horen, au en ou, ei of ij echt een ramp voor mij! meestal waar je leestekens gebruikt zoals een , of een ; behalve dan bij 😉 haha

Ik heb het al vaker verteld maar ik ben zo dyslectisch als een deur! en dat is iets waar ik goed mee kan leven, wat mij er niet van weerhoud om te bloggen, lezen, schrijven, werken waar ik zakelijke brieven en mails moet schrijven en veel moet lezen!

De feedback is uiteraard welkom alleen in dit geval kan ik er niets aan doen en gaat het ook niet veranderen, simpel gezegd… Ik heb het geaccepteerd en ik hoop dat dat wederzijds is!

Het ding is, ik heb er behandelingen voor gehad, en heb veel trucjes maar helaas verbloemd dat niet alles en daar heb ik me bij neergelegd. Ik ben inmiddels ook op een leeftijd dat ik dat ook niet meer ga doen! Het gaat al zolang goed gewoon zo zoals ik ben met mijn dyslexie!

Wat ik wel kan doen is jullie er meer over vertellen!

images

Anyway. Probeer dat maar eens uit te leggen dacht ik! uiteraard let ik er op! ik heb spellings controle op mijn computer die de meeste fouten eruit haalt! (ik had bijvoorbeeld haald geschreven) maar helaas is een computer niet zo briljant dat hij dyslectische kronkeltjes helemaal kan volgen. kortom een hele boel fouten blijven erin staan!

Het is lastig vooral aan anderen uit te leggen. Waarom? Niet iedereen weet precies wat Dyslexie is! Veel mensen denken serieus meteen dat je dom bent! ik heb een baas gehad die duidelijker en langzamer tegen me ging praten toen hij erachter kwam! (ik ben dyslectisch vriend, niet dom, stom of doof!!!) was ik maar zo snappy… Ik ben meer het type die dan” De ontdekking van de hemel” van Harry Mulisch mee neemt naar het werk en dat pontificaal voor zijn gezicht ga lezen! (Ik lees overigens liever boeken als Twilight maar dat zet geen statement neer bij zo’n baas! Alhoewel die lees ik dan weer in het Engels!)

Dyslexie word ook wel woordblindheid genoemd… Maar helemaal klopt dat niet want het is veel meer dan dat! wat Dyslexie precies inhoud daar gaat mijn moeder binnenkort een artikel over schrijven want die kan het veel beter uitleggen als ik!

Dyslexie-cartoon-EM

Ik wilde vertellen wat het voor mij betekend!

Eind groep 3 kon ik nog niet lezen… Volgens mijn leerkracht deed ik het geweldig… als we boekjes lazen moesten we daarna vertellen waar het boekje over ging! en dat deed ik ook… Ik keek plaatjes, maakte er een verhaaltje bij en vertelde mijn zelfbedachte verhaal aan de juf! Mijn moeder heeft me in de zomervakantie nog moeten leren lezen zo ongeveer!

Toen ik ontdekte hoe leuk lezen eigenlijk was, was ik niet meer te stoppen, ondanks mijn Dyslexie las ik het ene boek na het andere boek uit en ik bedacht allerlei trucjes zodat het allemaal niet zo opviel. Met voorlezen bijvoorbeeld gokte ik vaak maar wat… vaak klopte het wel maar soms viel ik door de mand!

Ik hou erg van lezen, maar ik lees wel langzamer als iemand zonder dyslexie. Ik moet alle woorden eerst naar beelden vertalen. dat gebeurd onbewust maar dat hoort bij het beelddenker / dyslectisch zijn. Maar stel je voor… als ik nu twilight lees zie ik de hele tijd Robert Pattinson voor me!! het heeft dus zeker zo zijn voordelen!

Ik laat mijn Dyslexie mij niet belemmeren, ik heb geaccepteerd dat ik het heb, het is een stukje van mij! mijn dyslexie! Ik zie het ook niet als een handicap want ik weet dat er veel positieve dingen horen bij mensen met Dyslexie! ze zijn bijvoorbeeld vaak heel creatief en zien vaak linkjes die een niet dyslectici niet ziet!

Ik heb mijn hele leven naast lezen ook veel geschreven! Ik had vroeger veel penvriendinnen en op hyves hield ik al eerder een blog bij! Ik heb Theater gestudeerd en PNO, Daarnaast ook nog tijdens mijn werk Bank en verzekeringen! Leerde Scripts uit mijn hoofd, had later vakken als rechten en commerciële Economie! en leerde overal op een creatieve manier mee om te springen. En ik ben deze blog begonnen waar ik elke dag schrijf. Ik persoonlijk heb er dan ook geen last van!

Dan nu… Mijn vraag voor jullie:

Gisteren heb ik samen met mijn moeder afgesproken dat ik een artikel ga schrijven met haar. Zij kan jullie alles over Dyslexie vertellen, wat het is en wat het inhoud, hoe het komt etc! en ik kan jullie vertellen wat het voor mij betekend, hoe ik het ervaar en heb ervaren…

Het lijkt mij leuk om er een soort van Q&A van te maken!

Jullie mogen al je vragen aan mij stellen of aan mijn moeder! Alles wat je wil weten!! het mag elke vraag zijn die je maar wil vragen, ook gekke en maffe vragen! maar het mogen ook inhoudelijke vragen zijn of misschien wel persoonlijke vragen!  ook als je zelf dyslexie hebt bijvoorbeeld en je hebt er een vraag over! of misschien heb je wel een kindje waarvan je denkt dat die misschien wel dyslexie heeft.

Het mogen persoonlijke vragen zijn en noem maar op! kortom alles mag!!!

Mijn moeder heeft studies gedaan in Amerika over dyslexie.

Ik hoop dat wij zo wat opheldering kunnen geven, maar misschien ook dat we jullie verder kunnen helpen of dat we het wat meer bespreekbaar kunnen maken!

Dank jullie wel voor je feedback! ik hoop dat ik zo wat kan doen om dit allemaal wat meer  op te helderen!

Ik hoop op heel veel vragen!

Advertenties

13 thoughts on “Ik heb Dyslexie… verhaaltje met oproep!

 1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik heb zelf geen dyslexie, ik ben best een spellingfreak haha! Maar mijn vriend heeft het wel. Het valt mij op dat dit hem belemmert in het vinden van een baan, hoe ervaar jij dit? En ik ben erg benieuwd of er ook mogelijkheden zijn om je verder te ontwikkelen. Kun je beter leren lezen bijvoorbeeld? En zijn er handige tips/tricks? Ik weet wel van het bestaan van een lettertype dat prettig leesbaar is voor mensen met dyslexie.

 2. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik let eigenlijk niet heel veel op spelling bij anderen, of het moeten irritant veel fouten zijn, maar bij jou is het me nog niet eens opgevallen. Dat doe je dus erg goed 🙂 Zelf heb ik geen dyslexie, maar een aantal vrienden van mij hebben het wel en die zijn echt niet dom. Dat vooroordeel dat je als je dyslexie hebt dom zou zijn snap ik dan ook echt niet. Ben benieuwd naar het artikel dat je met je moeder gaat maken!

 3. Wat fijn dat je hierover een artikel schrijft en dat er binnenkort nog eentje aankomt van je moeder… Het is belangrijk om hier open over te zijn vind ik! Ik heb zelf in het lager onderwijs gestaan tijdens mijn stages en weet dat het niet makkelijk is om hier voldoende aandacht aan te besteden in de klas zelf.. Je hebt een erg leuke blog & doet het erg goed, dus doe zo verder! ^^

 4. Hoe lang zijn we al vriendinnen Sas, ik wist het niet eens van je. Het enige wat mij wel opviel was idd dat je niet bij het begin van elke regel een hoofdletter schreef en dat je bijna alle zinnen eindigt met een ! uitroepteken (Hoort dat ook bij dyslexie?) Verder ben ik zelf ook erg slecht in taal, dus denk dan dat het klopt als je een fout maakt. Ik ben erg benieuwd naar het verhaal van je moeder.

 5. Ik lees echt over je spelfouten heen hoor. Soms is er eens een uitroepteken misplaatst waardoor ik de zin nogmaals door moet lezen.. Maar he, wie heeft dat nou niet? Blij dat je het hebt geaccepteerd want echt meid, het is niet erg! Ga lekker zo door! Ps. Ik zie je artikel wel graag verschijnen hoor 😉

 6. Mij viel het ook niet echt op, ik lees soms blogs waar de spelling nog 10x slechter is. Complimenten voor je dus, er valt goed overheen te lezen. Ik zou wel willen weten of dyslexie je in het dagelijks leven belemmert. Bijvoorbeeld als je de krant leest, of verpakkingen en etiketten. Frustreert het je ooit? Goed artikel!

 7. Ik let altijd best wel op spelling bij anderen, dat valt me gewoon op. Maar even eerlijk: bij jou was me dat amper opgevallen haha! Ik zag dit artikel en ik dacht huh? Je bent in ieder geval enthousiast en dat is veel belangrijker!

 8. Ik lees er altijd over heen volgens maakt iedereen wel eens spelfouten , ik zelf ben er ook een kei in 😉 Nou mijn vraag: Ben je er vroeger wel eens mee gepest?

  xxx

 9. Ik zag in je artikels enkel het gebruik van hoofdletters minder, maar mij stoort het niet. Ik lees dat je écht je best doet! En vooral, je bent er zo positief over echt dat moet je vasthouden! Zo kom je er! Echt, ik heb ontzettend veel respect voor je. Ik ga je nu niet anders bekijken zeker niet. Voor mij ben je nog steeds dezelfde blogger! ❤

 10. Heel goed dat je hier een artikel over schrijft! En het feit dat je wat spelfouten maakt of wat hoofdletters mist in je artikels maakt me echt helemaal niets uit! Ik typ soms te snel en maar zelf dus ook geregeld typfouten! En een -dt fout kan iedereen altijd eens maken! Ok je doet het best niet als je bvb. een leerkracht Nederlands bent, maar geloof me vrij ik heb ooit een leerkracht Nederlands gehad die ook -dt fouten op het bord schreef! Het is dus heel goed dat je hier een artikeltje over schrijft! Ik kijk erg uit naar het artikel samen met je moeder! Mijn vraag: heb je veel moeilijkheden gehad op school/bij het zoeken naar werk? Want op mijn middelbare school gingen ze er soms van uit dat je ‘dom’ was en dus maar best een andere (makkelijkere) richting kon gaan doen (het is iemand uit mijn klas namelijk overkomen).

 11. Fijn dat je hier een artikel over schrijft! Mijn dochter heeft het ook en mijn zoon in lichtere mate. Ze hebben allebei lang logopedie gehad, mijn dochter nu nog steeds. Therapie helpt wel, maar echt ‘weg’ gaat het nooit. Soms is het voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen, merk ik. Gelukkig dat er tegenwoordig veel meer aandacht voor is in het onderwijs, want vroeger werden deze kinderen soms ten onrechte als ‘dom’ of ‘lui’ bestempeld. Heel goed dat jij op deze manier de problematiek onder de aandacht brengt. Ook heel fijn voor anderen met dyslexie om te zien dat het je niet moet beletten om te doen wat je graag doet, bloggen bijvoorbeeld 🙂

 12. Straf dat ik dit net nu lees… ons zoontje wordt 6 en hier in Spanje is men al een jaar bezig met de letters van het alfabet. Met heel de klas gaat het goed behalve met hem. Ik vraag trouwens al jaren of hij in de , las verbaal sterk is want dat is hij thuis helemaal niet. Een eenvoudig verhaal vertellen lukt niet. Er werd mealtijd gezegd, geen paniek, Alejandro is nog zo jong. Maar ik voelde dat er iets niet klopte. Nu, wanneer zijn klasgenootjes eenvoudige woordjes kunnen lezen, verstopt hij zich. Hij wil niet meewerken aan de lees en schrijftaken eenvoudigweg omdat hij het niet leuk vindt en ook niet kan. Ik probeer veel met hem te werken en veel met prentjes. Maar als ouder ben je vaak geen goede leraar. Ikzelf heb nood aan jemand met ervaringdie me uitlegt hoe hier mee om te gaan. En Ale die heeft dringend truukjes nodig om te leren… Hier in Spanje loop ik tegen een muur op… Kan jij helpen? Info@createlas.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s